Login
|

PRESS

PRESS


Πανελλαδικές: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Posted: 18 Mar 2014 06:37 AM PDT

Ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου, θα πρέπει να είναι φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού οι αλλαγές στους αριθμούς των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπές στις Πανελλήνιες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα» οι Θετικές σχολές θα έχουν φέτος περισσότερους εισακτέους, ενώ μειώνονται οι εισακτέοι στις Θεωρητικές σχολές.

Ειδικότερα, θα υπάρξει μείωση από 3% ως και 5% στους εισακτέους των σχολών Θεωρητικής κατεύθυνσης, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στα Φιλολογικά και τα Θεολογικά τμήματα.

Αντίθετα, ενώ στις σχολές του πρώτου πεδίου θα υπάρξει μείωση κατά περίπου 720 θέσεις, αύξηση των εισακτέων θα παρατηρηθεί ειδικά στο 2ο και το 5ο πεδίο με τις Οικονομικές και τις σχολές Θετικών Επιστημών να κερδίζουν το μεγάλο μέρος των απωλειών του 1ου πεδίου.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί και τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις Ιατρικές και τις Νομικές σχολές, όπως και για εκείνες που εξασφαλίζουν άμεση εύρεση εργασίας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων πάντως δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 46.610 υποψήφιοι και στα ΤΕΙ 23.555.

Πηγή: www.protothema.gr

Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης

Posted: 18 Mar 2014 06:33 AM PDT

Τα τελευταία τέσσερα έτη, τουλάχιστον 40.000 νοικοκυριά εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό (Φ/Β στέγης). Απλοί πολίτες εμπιστεύτηκαν το Κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο από τράπεζα ή δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, για δύο λόγους: για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, το οποίο έχει μειωθεί λόγω της κρίσης, αλλά και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, βοηθώντας το περιβάλλον. Στην εγκατάσταση των 40.000 Φ/Β στέγης απασχολήθηκαν εκατοντάδες νέοι ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί μειώνοντας έτσι την ανεργία σε περίοδο κρίσης.
Το ενδιαφέρον των πολιτών, μικρομεσαίων στην πλειοψηφία τους, άρχισε να αυξάνει, ωστόσο το κράτος μείωσε τις εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, τόσο που από τα μέσα του 2013 κατέστη ασύμφορη οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση Φ/Β στέγης. Έτσι σύντομα αφαιρέθηκε το δικαίωμα από τους μικρομεσαίους να γίνουν παραγωγοί ενέργειας. Αντίθετα, άδειες για μεγάλα πάρκα αιολικών ανεμογεννητριών και μονάδων βιομάζας συνεχίζεται να δίνονται μέχρι και σήμερα με εγγυημένες τιμές μεγαλύτερες των Φ/Β στέγης του 2013.
Η επίθεση στα Φ/Β κορυφώθηκε πριν λίγες ημέρες με την κατάθεση νομοσχεδίου «εξυγίανσης» του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999, σύμφωνα με το οποίο η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 50%!!! Ως δικαιολογία αναφέρεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.), χωρίς όμως να αναφέρεται ότι προκλήθηκε από κακοδιαχείριση και από τα κέρδη μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο .
Τα Φ/Β στέγης έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:
1) Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται το ίδιο σε σχέση με το 95%. Επιπλέον αυτό το 5% μοιράζεται σε πάνω από 40.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.
2) Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.
3) Οι 120.000 Έλληνες είναι συνάμα και καταναλωτές, έτσι για παράδειγμα αντί να προβούν στην καύση ξύλων, έχουν το επιπλέον κίνητρο να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα.
4) Τα Φ/Β στέγης είχαν τουλάχιστον 30% μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τα μεγάλες μονάδες.
5) Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια δεσμεύοντας τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε. Δηλαδή, αν π.χ. μετά από 15 έτη ο ιδιοκτήτης θέλει να κατασκευάσει ακόμα έναν όροφο ή οτιδήποτε το οποίο επηρεάζει το Φ/Β σύστημα έστω και λίγο, δεν μπορεί.
6) Τα Φ/Β στέγης βρίσκονται πάνω σε σπίτια και συνεπώς οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται και από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι). Μερικοί ιδιοκτήτες μάλιστα πληρώνουν το δάνειο του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.

Το ΥΠΕΚΑ θέτει επίσης το δίλημμα με την επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή το έλλειμμα λόγω κακοδιαχείρισης μεταφέρεται πάλι στον απλό πολίτη με τη δικαιολογία των μικρών Φ/Β στέγης. Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει προγραμματισμός, και όλα αυτά περί Πράσινης Ανάπτυξης και Πράσινου Ταμείου είναι τελικά σε βάρος του μικρομεσαίου πολίτη.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απόδειξη της προχειρότητας και της αντισυνταγματικότητάς του τα περίπου 1350 αναρτημένα μηνύματα στη δημόσια διαβούλευση με αρνητικά σχόλια στο σύνολό τους. Κραυγαλέο είναι πως για τα διόδια, ο αντίστοιχος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με τις εταιρείες. Συμβάσεις που οφείλει να σεβαστεί το κράτος. Άραγε, το κράτος οφείλει σεβασμό μόνο στις εταιρείες των διοδίων και όχι στους απλούς Έλληνες πολίτες; Δεν θα αποτελέσουμε το εξιλαστήριο θύμα. Καλούμε τα 40.000 νοικοκυριά των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης να αντιδράσουν και να συνταχθούν στον αποκλειστικά δικό τους σύλλογο, των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης.
Ποιες είναι οι Θέσεις μας:
1. Πιστεύουμε ότι τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική. Αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους ρύπους και θα δώσει στη χώρα μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.
2. Δεν δεχόμαστε καμία ΜΟΝΟΜΕΡΗ τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε μαζικές αγωγές, σε ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας απέναντι σε ένα ασυνεπές κράτος.
3. Απαιτούμε την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.).
Για τους ιδιοκτήτες των Φ/Β στέγης
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Απάντηση του Δήμου Πεντέλης για την Αγορά Οικοπέδου προ του Κολυμβητηρίου

Posted: 18 Mar 2014 06:34 AM PDT


Όσον αφορά τις αιτιάσεις του κ. Γραφάκου, σε σχετικό δημοσίευμα, ότι ο ίδιος και ο κ. Καρβουνάκης απέκτησαν το οικόπεδο προ του Κολυμβητηρίου επί θητείας του Δημάρχου Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, τους γνωρίζουμε τα παρακάτω:
· Ο κ. Γραφάκος στη θητεία του στο Δήμο Μελισσίων παρακρατούσε το τέλος 0,50 από τους δημότες και το διέθεσε για δικούς του σκοπούς.
· Ο κ.Καρβουνάκης σχεδίαζε επί χάρτου την αγορά οικοπέδου.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, εισέπραξε το τέλος 0,50 των Μελισσιωτών στη θητεία του και το αξιοποίησε άμεσα για το σκοπό που το εισέπραξε, αγοράζοντας το οικόπεδο προ του Κολυμβητηρίου.
ΚΑΙ οι δημότες Μελισσίων απ΄ ότι φαίνεται έχουν απόλυτα καταλάβει ποιος έκανε τι και σύντομα θα αποδώσουν δίκιο.
Γιατί τα ψέματα έχουν ταχύτητα και η αλήθεια έχει αντοχή...!

Διαγγέλμα Σαμαρά: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους φτωχότερους Έλληνες και ένστολους

Posted: 18 Mar 2014 06:27 AM PDT

Σε ανακοινώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσους αμφισβητούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
"Αυτή ή κυβέρνηση έκανε ενωμένη, αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει την χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος. Τα πετύχαμε. Αυτό κάνουμε τώρα. Και με ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 1.000.000 Έλληνες, στους φτωχότερους δηλαδή Έλληνες, με εισοδηματικά κριτήρια και στους ένστολους με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ, όπως είχαμε υποσχεθεί", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
"Παίρνουμε μάλιστα και ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος των συμπολιτών μας, που έχουν ανελέητα χτυπηθεί από την κρίση: τους άστεγους! Για τους οποίους προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κλπ. Αλλά ειδικά για τους αστέγους, σε λίγες μέρες θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω".
"Μέσα στο 2014 θα δοθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ", πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων, από 1ης Ιουλίου.
"Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94", εξήγησε.
Αυτό το είχαμε υποσχεθεί, θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκείνες δίνουν την αύξηση στην εργασία, θα δώσει- δηλαδή- ώθηση στην απασχόληση, αλλά και θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, "όχι μόνο δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας αλλά επέρχεται ανακούφιση. Οι θυσίες αποδίδουν. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της".
"Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και πάντως νωρίτερα από τις προβλέψεις", πρόσθεσε, αναφέροντας πως η συμφωνία προβλέπει όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα
"Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει - λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά", κατέληξε.

Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα

"Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτούς τους επτά μήνες. Ήταν πολύ δύσκολο. Το δυσκολότερο μέχρι τώρα", είπε ο υπουργός Οικονομικών, ευχαριστώντας ονομαστικά και τους συναδέλφους του υπουργούς, με τους οποίους διαπραγματεύτηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα.
Λίγο νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, για τις τελευταίες "πινελιές" στο τελικό κείμενο.

Συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας ανέφερε μετά τις χθεσινές συναντήσεις, ότι δεν ήταν δυνατόν να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, από τη στιγμή που κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει στην ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα επανέλθει από την τρόικα, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμη, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο σκούπα μέχρι το τέλος του μήνα, όπου θα περιλαμβάνονται οι νέες αποδεκτές απαιτήσεις της τρόικας, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση και εκφράζεται η αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης από αρχές του Απρίλη.

Δήλωση Σαμαρά για τη συμφωνία με την τρόικα από allthewebnews

«Παίζει το κεφάλι του ο Μόγες»

Posted: 18 Mar 2014 06:34 AM PDT


Εξαιρετικά επισφαλής είναι πλέον η θέση του Ντέιβιντ Μόγες στον πάγκο της Μ. Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ESPN, ο Σκωτσέζος τεχνικός έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη αρκετών μελών του ΔΣ των πρωταθλητών Αγγλίας και στα επόμενα τρία ματς θα «παίξει» το κεφάλι του.
Οι πρωταθλητές Αγγλίας καλούνται την Τετάρτη να ανατρέψουν απέναντι στον Ολυμπιακό το 2-0 του πρώτου αγώνα για να προκριθούν στα προημιτελικά του Champions League, ενώ ακολουθούν το εκτός έδρας ματς με τη Γουέστ Χαμ και το εντός έδρας παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι.
Το αμερικανικό δίκτυο προσθέτει πως ακόμη και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πλέον δεν είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μόγες, για πιθανή αντικατάσταση του οποίου φέρεται να προορίζεται ο Λουίς Φαν Γκάαλ.
Πηγή: sport-fm.gr

Η Χρυσή Αυγή διέγραψε τον βουλευτή Μπούκουρα

Posted: 18 Mar 2014 06:20 AM PDT

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής τέθηκε ο βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πολύβιο Ζησιμόπουλο.
Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την από κοινού διάψευση ανεξαρτητοποίησής του.
Η Χρυσή Αυγή καλεί τον Στάθη Μπούκουρα "να παραδώσει την έδρα του στον ελληνικό λαό, όπως έχει δεσμευτεί με τον λόγο της τιμής του".
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "βρώμικο πόλεμο της ανθελληνικής εξουσίας, που δεν πτοεί τη Χρυσή Αυγή" και αναφέρεται ότι "οι βουλευτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες".
"Στον Αγώνα της Χρυσής Αυγής για την Ελλάδα και τους Έλληνες μένουν όσοι μπορούν να πάνε μέχρι το τέλος. Είμαστε πρώτοι στη συνείδηση των Ελλήνων, γι΄ αυτό μας πολεμούν με τόσο βρώμικα μέσα, με δωροδοκίες, με απειλές προφυλακίσεων όλων των βουλευτών.
Ο Μάιος όμως έρχεται και τότε θα μιλάμε με άλλους όρους με όλους αυτούς που προδίδουν την Ελλάδα", σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Κρέας και τυρί μικραίνουν τη ζωή

Posted: 18 Mar 2014 06:11 AM PDT

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όλους όσοι ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα τρόφιμα ζωικής πρωτεΐνης.
Δυο νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε κρέας και τυρί όταν καταναλώνεται στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Ωστόσο σε μια εντυπωσιακή εξέλιξη η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνούχων τροφίμων σε μεγάλη ηλικία μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.
«Η έρευνα δείχνει ότι μια χαμηλή σε πρωτεΐνη διατροφή στη μέση ηλικία είναι χρήσιμη για την πρόληψη του καρκίνου και της συνολικής θνησιμότητας» εξηγεί η Eileen Crimmins εκ των συγγραφέων της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Ωστόσο προτείνουμε επίσης ότι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι σημαντική η αποφυγή μιας διατροφής χαμηλής σε πρωτεΐνη προκειμένου να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος και να μειωθεί η ευπάθεια» εξηγεί η ίδια.
Τα ευρήματα και των δυο ερευνών δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism.
Στην πρώτη έρευνα οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 6.800 μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες από τις Η.Π.Α. Διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν περισσότερο από το 20% των θερμίδων τους από ζωικές πρωτεΐνες – κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά – είχαν τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή διαβήτη. Επίσης ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα 18 χρόνια ήταν διπλάσιος συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες.
Ακόμη και οι μεσήλικες με μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σύμφωνα με τους ερευνητές.
Από την άλλη μεριά ο κίνδυνος ήταν πολύ χαμηλότερος ή ανύπαρκτος για τους 50αρηδες που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες.
H εικόνα ήταν αντίστροφη για τους άνω των 65 ετών που έτρωγαν υψηλές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης: είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία συγκριτικά με τους ηλικιωμένους που δεν έτρωγαν κρέας και γαλακτοκομικά.
Μια δεύτερη έρευνα των ιδίων επιστημόνων που αυτή τη φορά έγινε σε ποντίκια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες οδήγησε σε μείωση του προσδόκιμου ζωής των τρωκτικών.
Συνολικά τα ευρήματα των ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες είναι σχεδόν τόσο επιβαρυντική για την υγεία όσο το κάπνισμα.
Πηγή: vita.gr

Σπιτική κρέμα για τα χέρια

Posted: 18 Mar 2014 06:00 AM PDT


Όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, η επιδερμίδα των χεριών ταλαιπωρείται, αφυδατώνεται και αρχίζει να «σκάει».
Δώστε στα χέρια σας μια ανάσα και φτιάξτε μόνοι σας αυτή την εύκολη σπιτική και αποτελεσματική ενυδατική κρέμα-λοσιόν.

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
-1/2 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού

Βάλτε σε ένα μπολ τα δύο υλικά και ανακατέψτε τα πάρα πολύ καλά μέχρι να λιώσει το μέλι και να ομογενοποιηθεί με το πορτοκάλι.

Κάντε απαλό μασάζ στα χέρια σας για 1-2 λεπτά με το παραπάνω μείγμα. Αφήστε το να δράσει για περίπου 15 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Για το επίδομα ορεινών περιοχών

Posted: 18 Mar 2014 05:50 AM PDT


Γράφει ο Θεοδώρου Θεόδωρος.

Σέβομαι και αγαπώ την Δημοκρατία,αλλά απορώ αν η απελπιστική κατάσταση που... βιώνει η οικογένειά μου μπορεί να λέγεται Δημοκρατία... Ζω μόνιμα σε ορεινή περιοχή και νιώθω ξεχασμένος.
Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση χορηγούσε το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και για εμάς που δεν έχουμε τίποτα ήταν μια ανάσα τα 600 ανά έτος... Λέω ότι ήταν μια ανάσα αφού είναι τόσο λίγα, τόσο ελάχιστα... Αξιότιμοι κ.πολιτικοί η Δημοκρατία είναι να κόβεται λόγω τεκμηρίων το επίδομα στους φτωχούς ήρωες των ορεινών περιοχών; Όχι να κατασχεθούν τα κλεμμένα που βρίσκονται σε λίστες Λαγκάρτ;
Απο το 2011, οπότε και θέσπισαν τα τεκμήρια οι πραγματικά φτωχοί δεν έχουν λάβει μια εισοδηματική ενίσχυση ζωτικής σημασίας. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μου δεν κατάφερα μήνες τώρα να βρώ λύση για μια τεράστια αδικία στη χορήγηση του επιδόματος ορεινών περιοχών. Ο κ.Σταϊκούρας δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ακόμα θα αδιαφορεί και δεν θα δίνει λύση, απο την στιγμή που διαπιστώνει την απάτη που υφιστάμεθα.
Η παρούσα επιστολή θα ήθελα να φτάσει στα αυτιά του κ.Πρωθυπουργού μπας και ευασθητοποιηθεί και δωθεί λύση στο θέμα. Μπορεί κ.Σαμαρά να λαμβάνεται υπόψιν για την χορήγηση του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχων το τεκμαρτό εισόδημα που για ένα ζευγάρι είναι 5000 ; Μπορεί να λαμβάνεται υπόψιν το τεκμήριο κατοικίας και αυτό του αυτοκινήτου; Γιατί ο Υπουργός σας κ.Πρωθυπουργέ δεν αλλάζει τα εισοδηματικά όρια που είναι 3000 για να πάρει κάποιος 600 και 4700 για να πάρει κάποιος 300 ; Αν ισχύουν τα προαναφερόμενα τεκμήρια δεν συνεπάγεται ότι κανείς δεν είναι δικαιούχος; Ποιός μπορεί να έχει κάτω απο 4700 εισόδημα για να το πάρει; Ποιούς κοροϊδεύουν τέτοιου είδους αποφάσεις λοιπόν; Σε ποιούς χορηγείται το επίδομα ορεινών περιοχών τελικώς που μας λέει ο κ.Σταϊκούρας, όταν αναρίθμητοι βουλευτές τον έχουν ρωτήσει;
Είναι ανέντιμα παιχνίδια αυτά κ.Πρωθυπουργέ σε βάρος φτωχων ανθρώπων. Επειδή έχω εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαμαρτυριών, τις οποίες δεν έλαβαν καθόλου οι αρμόδιοι υπόψιν τους, στέλνω αυτήν την επιστολή προς δημοσιοποίηση,προκειμένου το θέμα του επιδόματος ορεινών περιοχών να απασχολήσει και προσωπικά τον κ.Σαμαρά καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ελπίζω να πιέσουν τον κ.Σταϊκούρα.
Απαιτώ αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ και λοιποί εκπρόσωποι των κομμάτων να δείτε άμεσα αυτό το χρονίζον πρόβλημα. Δεν αντέχουμε άλλο... Ελπίζω στην άμεση ευαισθησία σας ώστε να μπορούσε πριν το Πάσχα να διορθωθεί αυτή η αδικία... που στη γλώσσα των απλών ανθρώπων λέγεται κοροιδεία... αλλιώς θα προστεθώ και εγώ στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους... Αν σέβεσθε την ζωή μου, μην γίνει η αδιαφορία σας για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αιτία να την χάσω... Έχω ετοιμάσει την επιστολή που θα αφήσω πίσω, αλλά πριν το κάνω θα ήθελα να αφήσω μερικές μέρες ώστε να δώ αν ο κ.Πρωθυπουργός δώσει μια λύση ή οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί νοιαστούν. Αραγε να ελπίζω ότι δεν πάψατε να σέβεστε την ανθρώπινη ζωή; Ότι σας ενδιαφέρει πραγματικά η αποκατάσταση των αδικιών; Οι μέρες θα το δείξουν...

Μάσκα με μέντα για την ακμή!

Posted: 18 Mar 2014 05:42 AM PDT


Αυτό το βότανο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ατέλειες χωρίς να ξηραίνει το δέρμα. Η μέντα περιέχει μενθόλη και μενθόνη, ενώσεις που
μειώνουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή. Η μέντα ενεργεί επίσης ως στυπτικό, απομακρύνει τα σπυράκια που προκαλούντε από την υπερβολική έκκριση λίπους.

Μάσκα με μέντα για την ακμή
Βάλτε μια μικρή χούφτα φύλλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. (Το όξινο του λεμονιού αλλάζει προσωρινά το pH του δέρματός σας, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων.) Καλύψτε το σπυράκι για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα, μέχρι το σπυράκι να έχει φύγει.

neadiatrofis.gr

Η μαχη των πορτοκαλιών

Posted: 18 Mar 2014 05:30 AM PDT


Ένα… ζουμερό έθιμο
Η μάχη των πορτοκαλιών αποτελεί έθιμο στην Ιταλική πόλη Ιβρέα. Είχε ξεκινήσει ως μάχη μεταξύ των απλών πολιτών και των ευγενών για να γίνει ατραξιόν και τουριστικό μαγνήτης!

Πηγή: www.newsbeast.gr

Ανακαλύφθηκε ένα νέο “γονίδιο του πάχους”

Posted: 18 Mar 2014 05:21 AM PDT


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο (το IRX3) που παίζει ρόλο κλειδί στο πάχος. Η ανακάλυψη δείχνει ότι μέχρι σήμερα μάλλον λανθασμένα εστίαζαν την προσοχή τους σε ένα άλλο «γονίδιο του πάχους» (το FTO), που είχαν ανακαλύψει το 2007.
Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια οι επιστήμονες πιθανότατα έψαχναν σε λάθος μέρος για το γενετικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή Μαρτσέλο Νομπρέγκα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανακοίνωσαν ότι το νέο γονίδιο εκφράζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διατροφή.
Το IRX3 αλληλεπιδρά με το FTO, όμως φαίνεται να είναι αυτό που έχει το «πάνω χέρι», ενώ ο ρόλος του FTO στην παχυσαρκία είναι απλώς περιφερειακός.
Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO είχαν βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας στους ανθρώπους και στα πειραματόζωα. Αναπόφευκτα, το εν λόγω γονίδιο είχε θεωρηθεί κατ' εξοχήν «ένοχο» για τα παραπανίσια κιλά.
Όμως η νεότερη μελέτη, που εξέτασε πιο προσεκτικά τη «γενετική γειτονιά» του FTO, εντόπισε λίγο πιο κάτω, στο ίδιο χρωμόσωμα, το γονίδιο IRX3, που φαίνεται να παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και στη διατροφική συμπεριφορά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν διαθέτουν καθόλου στο DNA τους το νέο γονίδιο IRX3, ζυγίζουν περίπου 30% λιγότερο (σε σχέση με εκείνα στα οποία το IRX3 είναι πλήρως λειτουργικό), δεν παίρνουν βάρος όταν διατρέφονται με πολλά λιπαρά (ενώ τα ζώα με το IRX3 αποκτούν σχεδόν διπλάσιο βάρος), δεν εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης (επειδή ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα τους) και, επιπλέον, διαθέτουν στον οργανισμό τους περισσότερο από το «καλό» καφέ λίπος.
Τα ίδια θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν και όταν οι επιστήμονες «μπλόκαραν» σκοπίμως τη λειτουργία του εν λόγω γονιδίου στον εγκέφαλο των ποντικιών, που το διέθεταν στο γενετικό υλικό τους.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το IXR3 ελέγχει τη μάζα του σώματος. Οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στο FTO και στην παχυσαρκία φαίνεται να οφείλεται στην επιρροή του IXR3», δήλωσε ο Μαρτσέλο Νομπρέγκα.
Η ερευνητική ομάδα του ήδη μελετά με ποιούς τρόπους το συγκεκριμένο γονίδιο αλληλεπιδρά με άλλα γονίδια και μόρια που ρυθμίζει, με την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατό να βρεθούν νέες φαρμακευτικές θεραπείες κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος

Mε σιγουριά δημο(σ)κόπου προβλέπει (μέσω FB) το μέλλον της κάλπης, το μέλος της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ & Υπεύθ. για την Αυτοδιοίκηση, K. Πουλάκης

Posted: 18 Mar 2014 06:18 AM PDT

Για τη μεταφορά της ασέβειας στην επιλογή του λαού:
Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Πρόσκληση για εθελοντική συμμετοχή ιατρών

Posted: 18 Mar 2014 05:10 AM PDT


Συνεχίζεται η ανοιχτή πρόσκληση του δήμου προς τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες στα Κοινωνικά Ιατρεία που λειτουργούν με επιτυχία σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του δήμου.

Ο θεσμός των Κοινωνικών Ιατρείων είναι μια πρόνοια του δήμου για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς όλους τους δημότες σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία όπου πρώτιστη ανάγκη είναι η διαφύλαξη του αγαθού της υγείας των συνανθρώπων μας.

Ήδη πολλοί ιατροί υπηρετούν εθελοντικά στα Κοινωνικά Ιατρεία του δήμου, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες και δείχνοντας καθημερινά την υψηλή αξία της εθελοντικής προσφοράς και αξίζει σε καθένα ξεχωριστά ένας δημόσιος έπαινος για τον τρόπο με τον οποίο τιμά το λειτούργημα της ιατρικής και για την ευαισθησία που δείχνει απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη πρωταγωνιστεί από χρόνια σε δομές υγείας πανελλήνια. Διαθέτει δίκτυο εθελοντών ιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κοινωνικά Ιατρεία του δήμου. Αποτελεί Κέντρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Υγιών Πόλεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια από τις 14 πρώτες πόλεις πανελλήνια που θα αποκτήσει σύντομα ΚΕΠ Υγείας. Έχει καθιερώσει την ηλεκτρονική κάρτα υγείας του δημότη. Έχει πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Έχει διαρκώς προγράμματα δωρεάν προληπτικής και εξετάσεων για όλους τους πολίτες.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους γιατρούς που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν εθελοντικά για την υγεία των συμπολιτών μας. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Δημάρχου (τηλ. 2313 301038) ή στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου (τηλ. 2313302017), υπεύθυνη κ. Φεβρωνία Παπαδοπούλου

Γιατροσόφια κατά του πονόδοντου

Posted: 18 Mar 2014 05:00 AM PDT


Είναι γνωστό ότι όσο πιο κοντά στον εγκέφαλο έχετε έναν πόνο τόσο πιο αδυσώπητος είναι. Γι' αυτό φταίνε τα εγκεφαλικά νεύρα, κάτι που εσάς όμως ελάχιστα σας απασχολεί ειδικά μάλιστα όταν υποφέρετε από εκείνον τον απίστευτο πονόδοντο...
Επειδή όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν τον οδοντίατρο, όπως «ο διάολος το λιβάνι», μήπως να δοκιμάζατε άλλες σπιτικές συνταγές;

Προσπάθεια πρώτη…το παγάκι
Πάρτε ένα παγάκι και πιέστε για 15 έως 20 λεπτά (τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα) στο δόντι που σας πονά. Πολλοί λένε ότι το μούδιασμα στην περιοχή είναι …βάλσαμο.

Σκόρδο…
Τοποθετήστε μία σκελίδα σκόρδο με λίγο αλάτι στο δόντι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μασάτε μια σκελίδα σκόρδο κάθε πρωί, αλλά να έχετε στα υπόψη ότι ενδεχομένως δε θα είστε και ο πιο… αγαπητός της παρέας.

…κρεμμύδι
Μία σπιτική συνταγή αναφέρει ότι αν μασώντας ωμό κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, καταπολεμάτε όλα τα μικρόβια στο στόμα και εξασφαλίζετε την απαραίτητη προστασία για αρκετές από τις παθήσεις που απειλούν τα δόντια και τη στοματική υγιεινή.

Με άρωμα βανίλιας
Ένα καλό σπιτικό γιατρικό για τον πονόδοντο είναι να τοποθετήσετε 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας στο δόντι που πονά. Αυτό θα σας παρέχει άμεση ανακούφιση και …δροσερή αναπνοή, αντίθετα με το σκόρδο.

Ή πατάτας
Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε ένα κομμάτι πατάτας και να το τοποθετήσετε στο δόντι σας για περίπου ένα τέταρτο. Προσοχή η πατάτα πρέπει να είναι ωμή. Στην ίδια λογική μπορείτε να πιέσετε και ένα σακουλάκι από τσάι, για τον ίδιο χρόνο.

Χυμός από σιτάρι
Ο χυμός από το σιτάρι θεωρείται ένα εξαιρετικό στοματικό διάλυμα για την τερηδόνα και τη θεραπεία του πονόδοντου. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο χυμός αυτός, αντλεί τις τοξίνες από τα ούλα και ελέγχει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Μπαχαρικά
Το έλαιο από το γαρύφαλλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) μπορεί να δράσει ως ένα ήπιο αναισθητικό και αν το εφαρμόσετε στην κοιλότητα του σάπιου δοντιού μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό είναι το έλαιο από τη ρίγανη.

Αλατοπίπερο
Μια πρέζα πιπέρι και ¼ κουταλάκι αλάτι, ενδείκνυνται για να εμποδίσουν τη δημιουργία οδοντικών κοιλοτήτων, την αποκρουστική αναπνοή, την αιμορραγία από τα ούλα αλλά και τον πονόδοντο. Ακόμα, μία πρέζα πιπέρι ανακατεμένο με έλαιο γαρίφαλου (το μπαχαρικό πάλι, όχι το λουλούδι) μπορεί να είναι μία άλλη επιλογή για να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο.

Η «χημική» λύση
Για να απαλλαγείτε από τον έντονο πονόδοντο, δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με κάποιο ειδικό αντισηπτικό διάλυμα στοματικής υγιεινής.

Στην υγειά σας
Αντί για ούζο, μπορείτε να ποτίσετε ένα κομμάτι βαμβάκι με κονιάκ και να το πιέσετε στο δόντι που πονά. Το μούδιασμα από το αλκοόλ θα απαλύνει τον πόνο, ενώ για τους πιο…μερακλήδες, υπάρχει και η επιλογή του ουίσκι. Πιείτε μία γουλιά και κρατήστε την για λίγη ώρα πάνω από το πονεμένο δόντι. Αν θα καταπιείτε ή αν θα φτύσετε την γουλιά εξαρτάται από τον πόνο και τα …κέφια σας.

Μη αλκοολούχες επιλογές
Σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και κάντε γαργάρες μετά από κάθε γεύμα και πριν τον ύπνο. Το αλάτι ενδεχομένως να λειτουργήσει καταπραϋντικά για τον πόνο σας.

Εάν παρά τα όποια γιατροσόφια δεν καταφέρατε να μειώσετε τον πόνο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο. Μη ξεχνάτε ότι οι παραπάνω σπιτικές συνταγές μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου αλλά σε καμία περίπτωση δε διορθώνουν το πρόβλημα, που ενδεχομένως έχετε με το δόντι σας.

Μέντορας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, ο Αντώνης Σαμαράς!

Posted: 18 Mar 2014 04:57 AM PDT

Το νεοδημοκρατικό του παρελθόν θυμήθηκε τώρα που έρχονται τα δύσκολα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης ο οποίος ολοκλήρωσε πριν από λίγο την απολογία του στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι στο παρελθόν υποστήριζε τη Νέα Δημοκρατία και ότι πολιτικός του μέντορας ήταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός είναι που έχει τραβήξει την "διάσημη" φωτογραφία το Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο σε προεκλογική ομιλία του Αβέρωφ στην Καλαμάτα.

Ι.Δ

Αρνείται τον τίτλο του υποψήφιου περιφερειάρχη ο Γ. Κουμουτσάκος;

Posted: 18 Mar 2014 04:50 AM PDT

 Διερωτάται η Ζένια Πολυδώρου

Μόλις έλαβα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επικείμενο συνέδριο που διοργανώνει. Πρώτος ομιλητής του αναπτυξιακού φόρουμ (όπως τιτλοφορείται) ο κ. Κουμουτσάκος, o oποίος στο επίσημο πρόγραμμα (βλ.π. συνοδ. φωτ.) δεν φέρει τον τίτλο του υποψήφιου περιφερειάρχη. Είναι λάθος της διοργάνωσης ή ο ευρωβουλευτής αρνείται να αποχωριστεί τον ευρωπαϊκό, εύοσμο αέρα για χάριν της αττικής.. πλέμπας;

Γενετικός «θερμοστάτης» ρυθμίζει το πόσο πονάμε

Posted: 18 Mar 2014 04:50 AM PDT


Η ευαισθησία κάποιου στον πόνο ελέγχεται από ένα γονιδιακό «θερμοστάτη», ο οποίος ρυθμίζεται υπό την επιρροή του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι το πόσο αντέχει κανείς τον πόνο, μπορεί να αλλάξει στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου.
Είναι η πρώτη μελέτη που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς έως τώρα το «κατώφλι» του πόνου για κάθε άνθρωπο θεωρείται λίγο πολύ σταθερό και αμετάβλητο. Είναι επιβεβαιωμένο ότι όσοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο (τον αντέχουν λιγότερο), είναι πιο πιθανό κάποια στιγμή να εμφανίσουν κάποιο χρόνιο πόνο στο σώμα τους. Η νέα ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη δημιουργία νέου τύπου φαρμάκων κατά του χρόνιου πόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τ. Σπέκτορ του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», έκαναν έρευνα σε 25 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων, τους οποίους υπέβαλαν σε τεστ πόνου (πόσο άντεχαν μια θερμή ακτίνα λέιζερ πάνω στο δέρμα τους), ενώ παράλληλα ανέλυσαν το DNA τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι η αντοχή στον πόνο μπορεί να μεταβληθεί διαχρονικά, ως συνέπεια της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης ορισμένων γονιδίων από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής κάποιου (διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, έκθεση σε ρύπανση κ.α.) Η διαδικασία αυτή, που λέγεται «επιγενετική» στη βιολογία, σημαίνει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες μεταβάλλουν με χημικό τρόπο τον τρόπο «έκφρασης» των γονιδίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλάζοντας -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- το «κατώφλι» του πόνου ενός ανθρώπου.
Οι ταυτόσημοι δίδυμοι έχουν κοινό το 100% των γονιδίων τους, ενώ οι μη ταυτόσημοι μόνο το 50% κατά μέσο όρο. Συνεπώς, οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των ταυτόσημων διδύμων (π.χ. όσον αφορά την αντοχή στον πόνο) πρέπει να αποδοθεί στο περιβάλλον και στις επιγενετικές αλλαγές που αυτό προκαλεί στη λειτουργία των γονιδίων.
Η έρευνα εντόπισε σημαντικές μεταβολές αυτού του είδους (χημικές-επιγενετιικές) σε εννέα γονίδια των διδύμων που εμπλέκονται στη ρύθμιση του πόνου. Κάθε μία από αυτές τις γονιδιακές τροποποιήσεις υπήρχε στον ένα δίδυμο, αλλά όχι στον άλλο (καθώς είχαν ζήσει με διαφορετικό τρόπο). Η σημαντικόρερη μεταβολή εντοπίστηκε στο γονίδιο TRPA1, που αποτελεί κατ' εξοχήν στόχο για την ανάπτυξη νέου τύπου αναλγητικών φαρμάκων.
Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχε ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής Πάνος Δελούκας του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου.
Αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακά στην Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού και πήρε το διδακτορικό του στη γενετική από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία το 1991. Μετά από διετή μεταδιδακτορική βιοϊατρική έρευνα στην ελβετική φαρμακευτική Hoffmann – La Roche, συνέχισε την καριέρα του στη Βρετανία, όπου συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και έκτοτε έχει εξελιχτεί σε έναν από τους κορυφαίους γενετιστές διεθνώς.
Ακόμα στην έρευνα συμμετείχαν οι: Λουκία Τσαπρούνη (Wellcome Trust Sanger Institute), Χρυσάνθη Αϊναλή και Σοφία Τσόκα (King's College Λονδίνου – Τμήμα Πληροφορικής), Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Αντιγόνη Δήμα και Αλεξάνδρα Νίκα (Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Γενεύης).
Πηγή: www.newsbeast.gr

Χειμερινές… ατυχίες

Posted: 18 Mar 2014 04:40 AM PDT


Μεγάλα ζόρια

Πηγή: www.newsbeast.gr

O Bαρουφάκης γράφει παθιασμένα στον Θεοδωράκη: Φίλε Σταύρο, θείο δώρο ένα κόμμα που δεν αποτελεί φράξια ή δεκανίκι

Posted: 18 Mar 2014 04:39 AM PDT

Την έκπληξή του, αλλά και την ανεπιφύλακτη αγάπη του για τον φίλο του Σταύρο, την ελπίδα πως το Ποτάμι θα κάνει την ρήξη, αλλά και κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ μα και ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει μεταξύ άλλων στην μακροσκελή επιστολή του Γιάννης Βαρουφάκης. Ξεκαθαρίζοντας «Σου εύχομαι, ειλικρινά, να πετύχεις. Θα σε παρακολουθώ με ευχές, αγάπη, ελπίδες και φουλ κριτική διάθεση.»
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή, όπως δημοσιεύται στο protagon.

«Έκπληκτος με την απόφασή σου να φτιάξεις κόμμα, περίμενα αρκετές μέρες προτού καταγράψω τις πρώτες σκέψεις για το εγχείρημά σου. Χρειάζονταν αυτές οι μέρες για να μπορέσω να διαχωρίσω τις σκέψεις αυτές από τις μνήμες και τα συναισθήματα που έχω συνδέσει με σένα – από εκείνη την συνέντευξη που μου είχες πρωτοπάρει για το πανεπιστήμιο (στην οποία σε «φόρτωσα» με την αγανάκτησή μου με αυτά που ζούσα), τα πρώτα βήματα στο protagon, τις περιπέτειες με την άγκυρα στην Αίγινα... Καθώς σκεφτόμουν όλα αυτά, κατέληξα ότι ο μόνος τρόπος να γράψω για το Ποτάμι σου ήταν υπό τη μορφή προσωπικής επιστολής. Και μιας εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τους αναγνώστες μας, αποφάσισα να την αναρτήσω απ ευθείας στο protagon, αντί να σου τη στείλω με email.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που εξεπλάγην, η έκπληξη ήταν ευχάριστη. Ένα κόμμα που δεν αποτελεί φράξια, spin off, ή δεκανίκι κατεστημένου κόμματος, είναι θείο δώρο στο αποτελματωμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη να μετεξελιχθεί στο επόμενο στάδιό του. Όπως στη φύση, έτσι και στην πολιτική, η εξέλιξη έρχεται μόνο μέσα από τις απρόβλεπτες «μεταλλάξεις» που διακόπτουν και διαταράσσουν τη διαδικασία «προσαρμογής». Το Ποτάμι σου είναι μια τέτοια μετάλλαξη. Έχουμε άμεση ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερων τέτοιων μεταλλάξεων, ελπίζοντας ότι κάποια από αυτές θα «πιάσει» και πως τα αποτελέσματά της θα είναι καλύτερα για τον τόπο.

Το δεύτερο που θέλω να σου πω είναι ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν, στα πρώτα βήματα, υπάρχουν ασάφειες, λάθη και γενικολογίες στον προγραμματικό σου λόγο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα κόμμα που ξεκινά από το μηδέν να μην έχει καλώς διαμορφωμένες θέσεις για τα πάντα. (Λες και τα δήθεν «δουλεμένα» προγράμματα των κατεστημένων κομμάτων αξίζουν το χαρτί στο οποίο τυπώθηκαν). Δεν αμφιβάλλω ότι ο κόσμος θα είναι ιδιαίτερα επιεικής απέναντί σου, εφόσον όμως «πιάσεις τον παλμό» της σημερινής ιστορικής καμπής και δείξεις ότι μαθαίνεις, και εξελίσσεσαι, γοργά.

Το τρίτο σημείο είναι το κυριότερο και αφορά την ουσία – τον παλμό στον οποίο αναφέρθηκα. Τα κόμματα που αποτέλεσαν σημαντικές ιστορικές τομές δεν ήταν εκείνα που εξέφρασαν αυτό που η πλειοψηφία ήθελε να ακούσει ή που αποσκοπούσαν, εξ αρχής, στην πλατιά συναίνεση. Τα ιστορικά κόμματα ήταν εκείνα που, την εποχή της ανάδυσής τους, αντιπροσώπευσαν μια ιστορικά απαιτούμενη ρήξη. Μια ρήξη που κατέστη αναγκαία επειδή, κάτω από την επιφάνεια, οι τεκτονικές πλάκες της κοινωνικής οικονομίας μετακινιόντουσαν, δημιουργώντας τις συνθήκες για σεισμικές δονήσεις που απαιτούσαν μια νέα, μεγάλη ρήξη σε θεσμικό επίπεδο και ένα κόμμα να φέρει τη ρήξη αυτή εις πέρας. Έτσι, π.χ., γεννήθηκε η Βενιζελική παράταξη (ρήξη με την ελληνική φεουδαρχία υπέρ της ανερχόμενης αστικής τάξης), το Κομμουνιστικό Κόμμα (ρήξη της εργατικής τάξης με την απολυταρχία των τσιφλικάδων και των εργοδοτών), του Κ. Καραμανλή (ρήξη με ένα παλάτι που θεωρούσε δικαίωμά του να ελέγχει τους αχυρανθρώπους του), του Ανδρέα Παπανδρέου (ρήξη με την ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να αποδέχεται ασυζητητί -και ως υποτακτικός, yes man- τις θέσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΟΚ).

Εδώ και καιρό, και ιδίως μετά την Καθολική Πτώχευση του 2010, τα ιστορικά κόμματα έχουν μετατραπεί σε απολιθώματα. Γιατί; Επειδή οι ρήξεις στις οποίες στηρίχθηκαν για να υπάρξουν είναι πλέον ιστορικά ξεπερασμένες, ενώ η σημερινή συγκυρία απαιτεί νέα ρήξη που όμως είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα των κομματικών μηχανισμών τους. Το μέγα ερώτημα είναι διττό: Ποια είναι η ρήξη που απαιτεί η σημερινή ιστορική καμπή; Είστε, εσύ και οι συνοδοιπόροι σου στο Ποτάμι, έτοιμοι να την κάνετε; Επίτρεψέ μου μερικές σκέψεις για το πρώτο σκέλος του διττού ερωτήματος (καθώς το δεύτερο σκέλος μόνο εσύ, και το μέλλον, μπορούν να απαντήσουν).

Ποια ρήξη;

Ο κατάλογος με τα κακώς κείμενα της πατρίδας μας είναι ατελείωτος. Όμως, για να μη χάσουμε το δάσος κοιτώντας ένα-ένα το κάθε δέντρο, είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο ένα βασικό εμπόδιο που η χώρα πρέπει να κατεδαφίσει ώστε να προχωρήσει: Στον Δομημένο Παρασιτισμό Δύο Επιπέδων που, δυστυχώς, επανα-oικοδομείται αυτήν την εποχή μετά τυμπανοκρουσιών και πυροτεχνημάτων πάνω στα ερείπια της Κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε πρόσφατα (αφού χρεοκόπησε τη χώρα). Το κόμμα που θα γράψει ιστορία σήμερα είναι αυτό που θα προβεί σε ανένδοτη ρήξη με αυτόν τον Δομημένο Παρασιτισμό Δύο Επιπέδων. Και στα δύο επίπεδά του. Ποια είναι αυτά;

Μικρο-Παρασιτισμός

Το πρώτο επίπεδο είναι εκείνο που ονομάζω μικρο-οικονομικό, ή μικρο-κοινωνικό, παρασιτισμό. Ο μικρο-παρασιτισμός αυτός χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τον αντικρίζουμε στο πρόσωπο του λουφαδόρου και ευθυνόφοβου δημόσιου υπάλληλου και, παράλληλα, σε έναν ιδιωτικό τομέα που ανακυκλώνει δανεικό χρήμα μεταξύ καταστημάτων διάθεσης εισαγόμενων, καφετεριών, διαφημιστών, ΜΔΕ (μέσων δήθεν ενημέρωσης) και εργολάβων. Είναι ο λόγος που η Ελλάδα παρέμενε υπανάπτυκτη και που, όταν ήρθε η λαίλαπα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Κρίσης, ήταν το πρώτο ντόμινο που έπεσε.

Από τα δύο επίπεδα του παρασιτισμού ξέρω ότι εκείνο του μικρο-παρασιτισμού το έχεις στο στόχαστρό σου, όπως φαίνεται από τα κείμενά σου, τις εκπομπές σου, τις συζητήσεις μας. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο, ανώτερο, επίπεδο παρασιτισμού για το οποίο δεν έχεις γράψει ή μιλήσει. Είναι ο μακρο-οικονομικός, και μακρο-κοινωνικός, παρασιτισμός. Ο Μακρο-Παρασιτισμός!
Μακρο-Παρασιτισμός

Από τότε που φάνηκε ότι η χώρα θα μπει στο ευρώ, περί το 1997, ένα τσουνάμι κεφαλαίων εισέβαλε στην Ελλάδα (όπως και στην υπόλοιπη Περιφέρεια) – και συνέχισε να εισβάλει μέχρι την κατάρρευση της Wall Street το 2008. Ο λόγος για αυτή την εισβολή ήταν απλός: Τα επιτόκια στον πυρήνα (Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Νέα Υόρκη) είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα πολύ υψηλά (κι ας μειώνονταν σταδιακά). Όταν φάνηκε πως τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα αποτιμηθούν σε ξένο σκληρό νόμισμα (σε ευρώ), οι ξένες τράπεζες άρχισαν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα δάνειζε τους έλληνες (ιδιώτες, επιχειρήσεις, τραπεζίτες, ακόμα και το κράτος μας) ώστε να κερδίσουν από αυτή τη διαφορά επιτοκίων.

Αυτό το τσουνάμι δανεικών μας έφερε τη φούσκα στο Χρηματιστήριο, την αύξηση των τιμών των ακινήτων, το καταναλωτικό παραλήρημα, τους υψηλούς ρυθμούς «ανάπτυξης», τις Cayenne και το όργιο των ΜΜΕ. Αυτές οι φούσκες ήταν που ενίσχυσαν την ελληνική κλεπτοκρατία και την κατέστησαν κυρίαρχη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτός ο Μακρο-Παρασιτισμός λειτούργησε ως τεράστιο χταπόδι του οποίου τα πλοκάμια εισέβαλαν σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε τομέα, σε κάθε σπιτικό, ενισχύοντας τα μέγιστα τον παραδοσιακό μας Μικρο-Παρασιτισμό.

Το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το τσουνάμι κεφαλαίων αντέστρεψε τον ρου του (ξάφνου τα ξένα κεφάλαια άρχισαν να εγκαταλείπουν την Περιφέρεια της Ευρώπης), οι φούσκες που αποτελούσαν το θεμέλιο του μακρο-παρασιτισμού έσκασαν, κι έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τον τόπο. Τότε ήταν που ελπίσαμε ότι η Κρίση θα ήταν, τουλάχιστον, μια ευκαιρία για να γλιτώσουμε από τον Μακρο-Παρασιτισμό και να βάλουμε τις βάσεις για να χτυπήσουμε και τον Μικρο-Παρασιτισμό.

Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε. Σύντομα, από τον Μάιο του 2010, οι αρχιεράρχες του Μακρο-Παρασιτισμού βρήκαν το κόλπο με το οποίο όχι μόνο διατήρησαν, αλλά και ενίσχυσαν την εξουσία τους επί του κοινωνικού συνόλου.

Ο Νέος Μακρο-Παρασιτισμός

Αρχές του 2010 πτώχευσε ο δημόσιος τομέας μας και, λίγο αργότερα, τον ακολούθησε ο ιδιωτικός τομέας. Καθολικά πτωχευμένοι λάβαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο της δραστικής μείωσης του εθνικού εισοδήματος (καθώς αυτό σημαίνει δραστική λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση) – ένας συνδυασμός που έκανε αναπόφευκτο το κούρεμα του δημόσιου χρέους (παρά το γεγονός ότι, όπως θυμάσαι, όσοι εξ ημών τολμούσαμε να μιλήσουμε για αυτό χαρακτηριζόμασταν εθνο-προδότες από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους συν αυτώ).

Όταν ήρθε, το κούρεμα ήταν βαθύ (75% σε μακροχρόνια υπολογισμένες αξίες και αργότερα, με την παροιμιώδη «επαναγορά χρέους»... 93%!) αλλά επιλεκτικό, καθώς δεν άγγιξε τα δάνεια της τρόικας και τα ομόλογα κάποιων αρπακτικών hedge funds. Το μεγάλο κόλπο αφορούσε τις ελληνικές τράπεζες όπου στόχος ήταν να κουρευτούν κι αυτές ριζικά αλλά ο φορολογούμενος να αποζημιώσει τους τραπεζίτες και να τους κρατήσει (δανειζόμενος ο ίδιος) στο τιμόνι των τραπεζών.
Από την Άνοιξη του 2012 έως σήμερα, το δημόσιο βουλιάζει όλο και περισσότερο στο τέλμα μη βιώσιμου χρέους ώστε κάποιοι επώνυμοι κύριοι να παραμείνουν κυρίαρχοι τραπεζών τις οποίες αδυνατούν να επαναφέρουν σε μια υγιή κατάσταση ώστε να ξανα-αρχίσει ο δανεισμός στις υγιείς επιχειρήσεις. Έτσι, τόσο ο δημόσιος τομέας, όσο και ο εν δυνάμει υγιής ιδιωτικός τομέας βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στην κινούμενη άμμο της Καθολικής Πτώχευσης, στον βωμό μιας χούφτας τραπεζιτών οι οποίοι, στη σημερινή κατάσταση ανέχειας που πλήττει τα ΜΜΕ και τα κόμματα του παρασιτισμού, είναι οι μοναδικοί χρηματοδότες πολιτικών, καναλιών και εφημερίδων και, συνεπώς, οι διαμορφωτές της κυρίαρχης πολιτικής και ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια νέα, πιο στυγνή παρά ποτέ μορφή Μακρο-Παρασιτισμού η οποία πασχίζει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου με τα διάφορα Greek Success Stories, με τις υποσχέσεις για έξοδο στις αγορές (λες κι έχει σημασία αν ο πτωχευμένος δανείζεται από την τρόικα ή τις αγορές ελέω της ΕΚΤ), με την τρομοκρατία του «Μετά από Εμάς το Χάος», με τον απίστευτο ισχυρισμό ότι «διέσωσαν την Ελλάδα από την πτώχευση» κ.λπ.

Ίσως το χειρότερο απ' όλα είναι ότι, αντίθετα με τον Μακρο-Παρασιτισμό που εξόκειλε το 2010, ο Νέος Μακρο-Παρασιτισμός έχει την έγκριση και την απόλυτη συμπαράσταση της τρόικας. Δομήθηκε συστηματικά με το Μνημόνιο 2 των Παπαδήμου-Βενιζέλου υπό την καθοδήγηση της Φραγκφούρτης, του Βερολίνου και των Βρυξελλών (την ώρα που το ΔΝΤ προσπαθούσε, αναιμικά είναι η αλήθεια, να προβάλει ενστάσεις). Γιατί τέτοια αρωγή;

Γιατί οι «αδέκαστοι» δανειστές, που απαιτούν «τομές» και «μεταρρυθμίσεις» που εξοικονομούν μερικά ευρώ από άρρωστους γέρους, δεν έχουν πρόβλημα με τη δωρεά εκατοντάδων εκατομμυρίων σε λίγους σκοτεινούς Έλληνες που (όπως γνωρίζει καλά η τρόικα), ως αδηφάγα παράσιτα, εμποδίζουν την ανάκαμψη της χώρας; Ο λόγος είναι απλός και συνάμα θλιβερός: επειδή (α) η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τον απαραίτητο εξευρωπαϊσμό των τραπεζών της ευρωζώνης (και αρνείται να ξεκινήσει με τις ελληνικές) και (β) οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες δεν θέλουν επ' ουδενί να υπάρξει προηγούμενο σοβαρών ελέγχων αμαρτωλών-πτωχευμένων τραπεζιτών.

Το Διακύβευμα της Διπλής Ρήξης

Διάβασα να λες, σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική, πως«η Ευρώπη πρέπει να δει πως έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης κι όταν είμαστε στα πόδια μας τότε να κάνει μια τολμηρή προσπάθεια για να μας βοηθήσει». Φρούδες οι ελπίδες για κάτι τέτοιο, Σταύρο μου.
Όσο εγκαθιδρύεται ο Νέος Μακρο-Παρασιτισμός, ο υγιής ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορεί να αναπνεύσει, οι σοβαρές επιχειρήσεις (ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Βιοχάλκο κι άλλες αντίστοιχες) θα σηκώνουν την άγκυρα και θα σαλπάρουν για άλλες θάλασσες, οι νέοι θα μεταναστεύουν, και όσοι ήρωες μείνουν πίσω θα ασφυκτιούν. Σε αυτό το πλαίσιο, και αυτοδύναμος πρωθυπουργός να γίνεις, δεν θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα για να καταπολεμήσεις τον Μικρο-Παρασιτισμό που τόσο σε εκνευρίζει.

Το Δόγμα Παπακωνσταντίνου (όπως το ενστερνίστηκαν οι κύριοι Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος, Λ. Παπαδήμος, Α. Σαμαράς, Γ. Στουρνάρας) έλεγε κάτι πολύ απλό: «Να κάνουμε ό,τι μας λένε, να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης, και μετά θα μας ελεήσουν.». Δείχνεις να το ενστερνίζεσαι. Φοβάμαι ότι αν το κάνεις θα υπονομεύσεις το Ποτάμι. Το εν λόγω Δόγμα είναι προς αποφυγήν επειδή: Πρώτον, αν κάνουμε ό,τι μας λένε, θα τονώσουμε τον Μακρο-Παρασιτισμό (ακυρώνοντας ντε φάκτο τον πόλεμο εναντίον του Μικρο-Παρασιτισμού) και έτσι η τροχιά ανάπτυξης θα παραμείνει όνειρο απατηλό. Δεύτερον, άνευ δικής μας έντονης πίεσης, το Βερολίνο θα κάνει μόνο τα ελάχιστα για να μας κρατήσει στο ευρώ σε κατάσταση νεκροζώντανη και πολύ μακριά της τροχιάς ανάπτυξης που αναφέρεις.

Διάβασα την άποψή σου ότι τα Μνημόνια λήγουν τον Μάιο και πως αυτό που μετρά πλέον είναι το τι θα κάνουμε στη μετα-Μνημονιακή εποχή που αρχίζει ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγή. Εδώ πρέπει να σε επιπλήξω. Το Μνημόνιο 2 έχει διάρκεια έως το 2035 ή έως την αποπληρωμή του 70% των χρεών μας προς την τρόικα. Τον Μάιο τελειώνουν οι επισκέψεις της τρόικας που έχουν στόχο τα μέτρα που πρέπει να εισαχθούν έτσι ώστε να λάβουμε την τελευταία δόση. Από εκεί και πέρα η διεθνής εποπτεία, στο Πλαίσιο του Μνημονίου 2, θα συνεχιστεί σχεδόν στο διηνεκές για να βεβαιώνεται η σταδιακή αποπληρωμή χρεών που η χώρα μας, ο ιδιωτικός της τομέας, εμείς και τα παιδιά μας, επ' ουδενί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε. Άρα, είναι αδύνατον να καταστρώσουμε σχέδια για το μέλλον χωρίς να καταπιαστούμε με τους όρους του Μνημονίου και χωρίς να επιβάλουμε, με σκληρό τζαρτζάρισμα, νέους όρους ώστε να ξεφύγουμε από τη Χρεο-Δουλοπαροικία.

Διάβασα τη δήλωσή σου πως δεν πρέπει να είμαστε ούτε οι επαίτες της Ευρώπης ούτε και Ευρωσκεπτικιστές. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Ξέρεις ότι συμφωνώ. Όμως, στη σημερινή συγκυρία το να είσαι «βαμμένος» ευρωπαϊστής (όπως δηλώνουμε, κι οι δύο, ότι είμαστε) απαιτεί έντονη κριτική διάθεση και δυναμική αντιπαράθεση. Ακριβώς όπως πρέπει να εναντιωθούμε στους εγχώριους εκπρόσωπους του Παρασιτισμού (μίκρο και μάκρο) καλούμαστε να αντισταθούμε και στους εκπρόσωπους της ευρωπαϊκής του έκδοσης – στον ανεκδιήγητο κ. Ρεν, στον αδύναμο κ. Σόιμπλε, στον τραγελαφικό κ. Μπαρόζο. Απαιτεί τη δυνατότητα να διακρίνεις πως οι εξουσιάζοντες την Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν πολιτικές κόντρα στα συμφέροντα των Ευρωπαίων (άλλωστε η «επίσημη» Ευρώπη έχει μακρά παράδοση να υπονομεύει τα συμφέροντα των λαών της) και μας επιβάλουν «λύσεις» οι οποίες εγγυώνται πως θα είμαστε επαίτες στο διηνεκές (όπως ακριβώς έκαναν με το Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2). Σημαίνει πως είσαι έτοιμος (έτσι ώστε να κάνεις στο εσωτερικό της χώρας τη ρήξη που απαιτούν οι καιροί με τον συνδυασμό Μικρο-Παρασιτισμού και Νέου Μακρο-Παρασιτισμού) να αμφισβητήσεις τη δηλητηριώδη συνταγή που σου επιβάλουν ευρωπαίοι ιθύνοντες απαιτώντας από εμάς, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, να στοχεύσουμε στο αδύνατον: Στο να ξεφορτωθούμε μεν τον Μικρο-Παρασιτισμό μας, αλλά να αφήσουμε ανέπαφο τον Μακρο-Παρασιτισμό που οι ίδιοι υποδαυλίζουν.

Ρήξη λοιπόν, Σταύρο μου. Διπλή. Και με τις δύο εκφάνσεις του Παρασιτισμού και των αρωγών του, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό ζητούν οι καιροί και από αυτή τη ρήξη θα κριθεί ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα φθαρεί από την εξουσία.

•ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι τα στηρίγματα του Νέου Μακρο-Παρασιτισμού. Τα βάζουν, δήθεν, με τον Μικρο-Παρασιτισμό, κάτι που είναι σχήμα οξύμωρο καθώς, για να εξυπηρετούν και να κρατούν εν ζωή τα μεγάλα παράσιτα, αναγκάζονται να κάνουν τα στραβά μάτια, και έτσι να ενισχύουν, τα μικρά παράσιτα από τα οποία ελπίζουν να αντλούν ψήφους.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να κατατροπώσει τον Μακρο-Παρασιτισμό αλλά έχει δρόμο μπροστά προτού πείσει ότι μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά, ενώ δεν έχει δείξει δείγματα γραφής για το τι θα κάνει με τον Μικρο-Παρασιτισμό.

•Το ΠΟΤΑΜΙ; Τον Μακρο-Παρασιτισμό θα τον βάλεις στο στόχαστρό σου; Ή θα κάνεις πως δεν υπάρχει, επικεντρωμένος στον Μικρο-Παρασιτισμό που θα σε νικήσει κατά κράτος αν αφήσεις στο απυρόβλητο το νέο σύστημα εξουσίας που χτίζουν οι τραπεζίτες μας με τα δανεικά του ελληνικού λαού;

Όταν συζητούσαμε, οι δυο μας, για όλα αυτά, και σου μιλούσα για τον ρόλο της «επίσημης» Ευρώπης και τον κυνισμό με τον οποίο οι ζημίες των τραπεζιτών (ελλήνων και βορειο-ευρωπαίων) μεταφέρθηκαν στους ώμους των πολιτών (ελλήνων και βορειο-ευρωπαίων), με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της Κρίσης, μου απαντούσες ότι δεν μπορείς να κρίνεις τα λεγόμενά μου όντας μη ειδικός. Ως δημοσιογράφος είχες αυτό το «δικαίωμα στον αγνωστικισμό». Ως ηγέτης όμως κόμματος το έχασες το δικαίωμα αυτό, όπως καλά γνωρίζεις. Π.χ. τώρα πρέπει να πάρεις θέση για το εάν δέχεσαι ότι πρόεδρος ιδιωτικής τράπεζας θα πρέπει να επωφεληθεί προσωπικά με πολλά εκατομμύρια δημόσιου χρήματος (σε περίπτωση που η μετοχή της τράπεζας φτάσει επίπεδο που επιλέχθηκε επί θητείας του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών) την ώρα που πάμπολλοι συμπολίτες μας πεινούν. Ακόμα, θα πρέπει να έχεις άποψη για το εάν ο τέως υπάλληλος του εν λόγω τραπεζίτη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ιδίως μετά τις αποκαλύψεις για το πράσινο φως που έδωσε για την αγορά της Proton από την ίδια τράπεζα και από άλλον τραπεζίτη που σήμερα είναι στη φυλακή). Και ούτω καθεξής...

Επί προσωπικού

«Παραιτούμαι από τη Βουλή για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην πολιτική.»
Αυτό είχε πει το 2001 ο Τόνι Μπεν (που πέθανε πριν από μερικές μέρες) όταν ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Είναι ο λόγος που δίνω όταν με ρωτούν γιατί δεν κατεβαίνω στις εκλογές: «Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική για να σπαταλώ τον χρόνο μου εγκλωβισμένος στα κομματικά όργανα και στα κονκλάβια.». Από την άλλη, κάποιος πρέπει να κατέβει. Επέλεξες να το κάνεις. Μπράβο σου. Τώρα μένει να επιλέξεις τη μεγάλη ρήξη που θα καταστήσει την πορεία σου ιστορικά σημαντική. Σου εύχομαι, ειλικρινά, να πετύχεις. Θα σε παρακολουθώ με ευχές, αγάπη, ελπίδες και φουλ κριτική διάθεση.

Σε φιλώ – και κλείνω με δύο αντικρουόμενα τσιτάτα που ίσως βοηθήσουν στην πλοήγησή σου:
«Οι μάζες δεν διψούν για την αλήθεια. Στρέφουν τα μάτια μακριά από τις ενδείξεις της, προτιμώντας να θεοποιούν το σφάλμα, εφόσον το σφάλμα τους ξελογιάζει. Εκείνος που τους προσφέρει φαντασιώσεις γίνεται εύκολα αφέντης τους. Κι ο άλλος που πασχίζει να διαλύσει τις φαντασιώσεις τους γίνεται πάντοτε εχθρός τους.» Gustave Le Bon, Το Πλήθος: Μελέτη για τον λαϊκό νου
«Ένα να ξέρεις: η έννοια του πολιτικού κόστους είναι μύθος. Ο λαός ποτέ δεν κωφεύει όταν του λες την αλήθεια εφόσον βρεις τον τρόπο να τον απελευθερώνεις από τον φόβο. Κι ο τρόπος να το κάνεις είναι με το να διατηρείς μέσα σου άσβηστο τον θυμό απέναντι στην αδικία και ζωντανή την αισιοδοξία ότι δεν μπορεί για πάντα οι λίγοι να καταδυναστεύουν τους πολλούς.» Tony Benn, σε προσωπική μας συνομιλία το 1984.»


onavarxos.blogspot.gr

Βρήκαν το γονίδιο που παχαίνει τις γυναίκες κατά 8 κιλά

Posted: 18 Mar 2014 04:30 AM PDT


Εάν βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει επίμονα, κατηγορήστε τα γονίδιά σας. Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν την γονιδιακή μεταλλαγή που κάνει τις γυναίκες να...
παίρνουν εύκολα 8 κιλά.

Η συγκεκριμένη μεταλλαγή, την οποία πιστεύεται ότι φέρουν μία στις τρεις γυναίκες, τροφοδοτεί την ανάπτυξη λιπώδους ιστού και έτσι αυξάνει κατά 2,5 φορές τις πιθανότητες των φορέων να παχύνουν.

Στους άνδρες δεν ασκεί την ίδια επίδραση. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε πως εκείνοι έχουν το δικό τους «γονίδιο της παχυσαρκίας», το οποίο τους ωθεί να υπερκαταναλώνουν παχυντικά φαγητά.

Η όλη μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στο Λίβερπουλ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρέεκ Μπόουμαν, από το Ίδρυμα Έρευνας Διατροφής & Τοξικολογίας του Μάαστριχτ (NUTRIM), οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 4.662 εθελοντές, καταγράφοντας τις διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος τους.

Στο τέλος της δεκαετίας, επέλεξαν δύο ομάδες: μία που είχε διατηρήσει σχεδόν σταθερό το βάρος της (απαρτιζόταν από 259 εθελοντές, οι οποίοι πήραν ή έχασαν λιγότερο από 2 κιλά) και μία άλλη που πήρε πολύ βάρος (237 εθελοντές που πήραν πάνω από 8 κιλά στη διάρκεια της δεκαετίας).

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε γενετικές εξετάσεις τους εθελοντές που είχαν διαλέξει, για να εξετάσουν εάν έφεραν ορισμένες μεταλλαγές στα γονίδια ACE, FTO, AKR1C2, TIMP4 και MMP2, οι οποίες σε προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετισθεί με το βάρος ή με τη ρύθμισή του.

Όπως διαπίστωσαν, μία συγκεκριμένη μεταλλαγή στο γονίδιο MMP2 ήταν πολύ συχνή στις γυναίκες οι οποίες είχαν παχύνει, ενώ στους άνδρες που είχαν παχύνει εντοπίσθηκε συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου FTO.

Η μεταλλαγή του MMP2 εντοπίσθηκε σε μία στις τρεις εθελόντριες που πάχυναν, ενώ οι άντρες-φορείς του μεταλλαγμένου FTO είχαν 87% πιθανότητες να έχουν παχύνει.

Το γονίδιο FTO, που αποκαλείται και «γονίδιο του junkfood», αυξάνει τη λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη, με αποτέλεσμα οι άντρες που το φέρουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες περισσότερες σε κάθε τους γεύμα.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπόουμαν, τα γονίδια της παχυσαρκίας μπορεί να είναι διαφορετικά στα δύο φύλα, επειδή ελέγχονται από τις ορμόνες του φύλου.

Όπως και να' χει, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι «γονιδιακοί πολυμορφισμοί» στα FTOκαι MMP2 «μπορεί να αποτελούν προάγγελους αύξησης του σωματικού βάρους σε διάστημα μιας 10ετίας».
faysbook.gr

Oι κάμερες αυτοκινήτου θα αποτελέσουν κανόνα για ασφαλισμένους-ασφαλιστές;

Posted: 18 Mar 2014 04:20 AM PDT


Οι ενσωματωμένες κάμερες παρκαρίσματος θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμεύουν και για συλλογή στοιχείων ύστερα από ατύχημα, τα οποία στη συνέχεια θα υποβάλλονται στις ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημίωση ή πιθανόν και στα δικαστήρια. Επιπλέον, οι κάμερες, γενικότερα, ενδέχεται να μειώσουν τα ασφάλιστρα, όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση των Βρετανών αυτοκινητιστών ή οδηγών φορτηγών.

Οι κάμερες αυτοκινήτου που τοποθετούνται στο παρμπρίζ ίσως χάσουν την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητά τους, καθώς τα αυτοκίνητα μπορούν πλέον να κάνουν να κάνουν μόνα τους την ίδια δουλειά χάρη στις κάμερες παρκαρίσματος που μπαίνουν στις γωνίες του οχήματος. Αυτό υπόσχεται η εταιρεία τεχνικού εξοπλισμού Qualcomm με τους νέους της επεξεργαστές ταμπλό (σαν μίνι ηλεκτρονικοί υπολογιστές), οι οποίοι μπορούν να καταγράψουν εικόνα από τις κάμερες παρκαρίσματος αυτόματα ή με το πάτημα ενός κουμπιού.

Από κει και πέρα, είναι εύκολο κανείς να κατεβάσει το βίντεο στο smartphone του και να το στείλει στην ασφαλιστική εταιρεία, ή και να μοιραστεί την… εμπειρία του στο YouTube. Και θα το κάνει ακόμα πιο εύκολο το γεγονός ότι τα τελευταία μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν πολύ συχνά ενσωματωμένες κάμερες παρκαρίσματος.

Προς το παρόν, πάντως, η εταιρεία Smart Witness, που κατασκευάζει κάμερες για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, είδε αύξηση των πωλήσεών της κατά 40% τον τελευταίο χρόνο. Ο επικεφαλής της, ο Simon Marsh, δήλωσε πως η συσκευή μειώνει την ταλαιπωρία σε περίπτωση ατυχήματος, διαπιστώνεται γρήγορα η υπαιτιότητα και οι αξιώσεις μπορούν να τακτοποιηθούν πολύ γρηγορότερα και χωρίς διαφωνίες.

Στη Ρωσία, για παράδειγμα, οι κάμερες αυτοκινήτου είναι πολύ διαδεδομένες και χρησιμοποιούνται για να αποκαλυφθούν ασφαλιστικές απάτες, να αμυνθούν οι πολίτες απέναντι στη διαφθορά της αστυνομίας αλλά και να εξασφαλιστεί μια δίκαιη… δίκη. Στην Αυστρία, πάλι, τέτοιες κάμερες απαγορεύονται διά νόμου.
nextdeal.gr

Η μέλλουσα μαμά Σκάρλετ Γιόχανσον ολόγυμνη [εικόνες]

Posted: 18 Mar 2014 04:16 AM PDT

To γύρο του Διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες, φωτογραφίες της Σκάρλετ Γιόχανσον από τη νέα ταινία όπου πρωταγωνιστεί, «Under the Skin».

Οι φωτογραφίες κινήθηκαν με ταχύτητα φωτός, μέσω ίντερνετ, για τον εξής πολύ απλό λόγο: σε αυτές απεικονίζεται η μέλλουσα μαμά, εντελώς γυμνή.

«Το γυμνό ήταν βάσει σεναρίου» είπε η Σκάρλετ Γιόχανσον όταν ερωτήθηκε γιατί αποφάσισε να πετάξει τα ρούχα της, παραδεχόμενη ότι ήταν πολύ συνειδητοποιημένη και ότι οι σκηνές αυτές την βοήθησαν να βάλει στην άκρη κάποιες αναστολές της και να τα βρει με τον εαυτό της.


ΕΛΓΑ: 6,8 εκ. ευρώ αποζημιώσεις σε 5.058 παραγωγούς

Posted: 18 Mar 2014 04:10 AM PDT


Από αύριο ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει αποζημιώσεις 6,8 εκ. ευρώ, σε συνολικά 5.058 παραγωγούς, που αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο...
Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών του έτους 2013 και αφορούν ειδικότερα ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα, καπνά, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά, καθώς και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Δενδρολίβανος: Τα μονάδικα οφέλη του στην υγεία μας

Posted: 18 Mar 2014 04:00 AM PDT


Το δενδρολίβανο είναι ένα εγγενές βότανο της Μεσογείου, αν και σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Το δενδρολίβανο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους αρχαίους χρόνους, γεγονός που οφειλόταν στις ιδιότητες που του αποδίδονταν.

Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι μπορεί να διεγείρει και να ενισχύει τη μνήμη, με τους μαθητές στην αρχαία Ελλάδα να τοποθετούν κλωνάρια δενδρολίβανου στο κεφάλι τους στη περίοδο των εξετάσεών τους, αλλά και του πενθούντες να τοποθετούν το αρωματικό αυτό βότανο στους τάφους των νεκρών ως σύμβολο της ανάμνησης αυτών.

Σήμερα, η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη στη μαγειρική όπου προστίθεται για να προσδώσει μοναδικό άρωμα και γεύση στα κρέατα, στα ψάρια, στις σαλάτες αλλά και στα διάφορα dressings.

Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα μοναδικά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία. Το δενδρολίβανο περιέχει συστατικά που μπορούν να επάγουν τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσουν την αιματική κυκλοφορία και τη διαδικασία πέψης.

Παράλληλα, περιέχει ενώσεις που ασκούν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας των κρίσεων του άσθματος.

Επιπλέον, το δεντρολίβανο έχει φανεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι και στον εγκέφαλο οδηγώντας στη βελτίωση της συγκέντρωσης, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις που υπήρχαν για αυτό στην Αρχαία Ελλάδα.

Έτσι, επιλέγοντας δενδρολίβανο για τη βελτίωση της γεύσης των πιάτων μας ωφελούμαστε με μια όχι μόνο νόστιμη αλλά και συνάμα ευεργετική για την υγείας μας επιλογή.

Posted by Αρμαγεδώνας Έλευσις on 4:03 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 σχόλια for "PRESS "

Leave a reply

Recently Commented

Recently Added